Ter illustratie over hoe Brain Gym in de klas kan  worden toegepast: een getuigenis van een leerkracht van een 2de leerjaar.

Bij het begin van het schooljaar leg ik aan de kinderen uit hoe ons brein werkt.
Ik leg hen uit dat ons brein verschillende dingen nodig heeft om zich goed te concentreren:  zuurstof, voedsel, slaap, stimulatie, ontspanning, zekerheid en natuurlijk beweging.
Vervolgens introduceer ik  Brain Gym:  Ik leg hen uit wie Paul Dennison is en het belang van ons lichaam in ons leerproces.
Tijdens de daaropvolgende weken leer ik hen de bewegingen van de PACE.
We herhalen deze bewegingen vaak op een zacht of een ritmisch muziekstukje. 
Op bepaalde momenten van de dag stel ik hen een beweging voor om zich te concentreren of om terug meer energie te laten krijgen... en soms ook om mijzelf te kalmeren of terug meer energie te krijgen!

Wanneer maken ze gebruik van de bewegingen?

  • Vóór het maken van een dictée, doen ze de in/uit de knoop, ik dicteer de woorden tijdens de beweging reeds als een voorbereiding.
  • Vóór het schrijven vb in hun oefenschrift van hoofdletters,  zijn er verschillende mogelijke opwarmers/starters:
      - Dubbele Doedels met sjaals of op de rug van de gebuur,
      - het kiezen van één Brain Gym beweging uit de poster van de 26 bewegingen,
      - de hoofdletter in plasticine maken, de Liggende Acht maken, ...
 
  •  Wanneer een kind vastloopt in een leerproces wordt Brain Gym voorgesteld samen met de verklaring of het gebruik van bijvoorbeeld, het rekenmateriaal . 
  •  Naarmate het jaar vordert, gaan de kinderen een beweging doen wanneer ze de behoefte voelen. Dit doen ze in alle rust en met respect voor de anderen.
  • Tijdens een conflictoplossing op de speelplaats, stel ik het kind voor om Buikademhaling te doen of In de knoop uit de knoop, om ze te kalmeren: 
  •  we doen Brain Gym al zingend, al dansend op verschillende muziekstukken meegebracht door de kinderen of op de liedjes van de CD van André Borbé
  • ... 
 
Voor mij is Brain Gym in de klas een prachtig bijkomend instrument!

Véronique Geens (januari 2017) - al 24 jaar leerkracht lagere school

Brain Gym Belgium workshops, trainingen, lezingen...

Ateliers, formations et conférences peuvent être organisés sur demande grâce au réseau des instructeurs partout en Belgique.

Brain Gym voor scholen

Le Brain Gym s’invite dans vos écoles ou dans vos classes, soit sous la forme  d’ateliers pour les enfants au sein de la classe soit sous la forme d’une initiation pour vos enseignants.

Brain Gym Belgium : Bedrijven

En entreprise, l'environnement professionnel est rarement synonyme de détente. Grâce à la pratique du Brain Gym et à la prise de conscience du stress corporel vous pouvez...

Brain Gym is een educatieve benadering.

gebaseerd op de observatie van ons functioneren, stelt ze eenvoudige en aangename bewegingen voor die ons welzijn goed doen.

All rights reserved © Brain Gym Belgium • 2007 - 2024 Rue de l'Escaille 4, 6210 Villers-Perwin | Tél. 0472 33 20 73 | braingymbelgium.info[a]gmail.com

© webdesign by Kabloonak Communications • 2016 - 2024

Ga naar boven